ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

• Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του.

• Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες. (Μαχάτμα Γκάντι)

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013


Τι γίνεται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ);
    Γράφει η Τζένη Βαμβακά Βουλευτής β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ 

Διαβάσαμε ξαφνικά στο διαδίκτυο ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτσης,  χθες, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από τη μεγάλη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εργασίας αλλά και ενόψει της σημερινής επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται ως μόνιμες  και μη αναστρέψιμες 43 παθήσεις που δεν χρειάζονται επαναξιολόγηση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Πως αλήθεια ξαφνικά τέτοια ευαισθησία; Μήπως διότι οι καταγγελίες και  συγκεκριμένα, πολιτών και γιατρών, ότι έχουν δοθεί «προφορικές» οδηγίες στα μέλη των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου σε πρώτο βαθμό να μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας των αιτούντων;
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο καθορισμός της λίστας έγινε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, γιατροί και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία .
Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ”.
Πρέπει να πούμε ότι έγινε ένα βήμα προς μια κατεύθυνση έτσι ώστε τα ΑμεΑ με τις συγκεκριμένες παθήσεις, να μην ταλαιπωρηθούν στην αναμονή. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για ΧΑΡΗ, οι κοινωνικές παροχές είναι ΕΥΘΥΝΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ υποχρέωση του Κράτους αλλά και συνιστά Διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας.
Η δημοκρατικότητα μιας κοινωνίας φαίνεται , ως επί των πλείστων, από την προνοιακή αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων η οποία δυστυχώς, απουσιάζει ως τώρα από την διαχείριση του συγκεκριμένου Υπουργείου.
Ακόμη  παραμένουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία που είναι «φυλακισμένα» στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τι θα γίνει για να εξυπηρετηθούν άμεσα οι αιτούντες;  Μήπως θα περιμένουν κι άλλο ακόμη …ίσως επ’ αόριστον;
Με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ που έχει στην αρμοδιότητά της τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., δίδεται προτεραιότητα στους αιτούντες εξέταση για χορήγηση ή επαναχορήγηση σύνταξης αναπηρίας ή πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων. Μετά από πόσα χρόνια όμως;
Εδώ θα ρωτούσα τον κ. Βρούτση  επειδή είδα πως έβγαλε μια καλή διάθεση μετά από πίεση φυσικά αν θα ακολουθήσει  το ίδιο σκεπτικό και για τα επιδόματα των ΑμέΑ να δοθούν άμεσα .
Γιατί μην ξεχνάμε η στόχευση ενυπάρχει στο τρίτο μνημόνιο (Ν. 4093/2012), στο οποίο προβλέπεται η σταδιακή μείωση των αναπηρικών συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων με στόχο να μην ξεπερνούν το 10% του συνόλου των συντάξεων.
Τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων αναφέρουν ότι οι αιτούντες σύνταξης αναπηρίας παραμένουν όμηροι αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους κι έπειτα των ΚΕ.Π.Α., όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τον ένα χρόνο.
Πως θα διασφαλιστεί η εύρυθμη  λειτουργία  των ΚΕΠΑ. Τι κινήσεις θα κάνει το Υπουργείο σας κ. Βρούτση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας;
Το αναφέρω αυτό, γιατί γνωρίζουμε ότι υπολειτουργούν τα ΚΕΠΑ, δημιουργώντας προβλήματα  στα άτομα με αναπηρίες, αυξάνοντας το χρόνο αναμονής τους.
Και αυτό συμβαίνει από τη μεθοδευμένη υποστελέχωση των Επιτροπών από γιατρούς και κυρίως των νησιωτικών περιοχών, που περιμένουν τα άτομα με αναπηρίες να αξιολογηθούν, αλλά λόγω της μη προσέλευσης των ιατρών στις αρμόδιες επιτροπές, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα να μην έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θα εξαιρεθούν  οι  εργαζόμενοι ΑμεΑ από την διαθεσιμότητα;
Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα η διασφάλιση της εργασίας κάθε εργαζόμενου ατόμου με αναπηρία και εργαζόμενου ο οποίος είναι γονέας/σύζυγος/νόμιμος κηδεμόνας ατόμου με βαριά αναπηρία.
Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα  το άρθρο 21 ορίζει ότι:
«Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».
Είναι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Αντί απόλυσης χρήζουν της άμεσης προστασίας και υποστήριξης από το Κράτος.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης ΚΑΙ απολύουν τα ΑμεΑ ,ΚΑΙ τους κόβουν  τα επιδόματα και από την άλλη όμως στηρίζουν με 200 ΔΙΣ το τραπεζικό σύστημα.
Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς, την ΚΡΙΣΗ την πληρώνουν οι φτωχοί και οι ανάπηροι !!!
Επίσης πρέπει να  ενημερωθούμε για το ακριβές κόστος της μελέτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας για το Νέο Σύστημα Ταξινόμησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας (ICF) και τα αποτελέσματά της.
Σας  αναφέρω ότι όλοι εμείς του  ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πως χρειάζονται άμεσα ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΑμεΑ διότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα λόγω οικονομικής εξαθλίωσης.
Τελειώνοντας να σας αναφέρω ότι κάποιος καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής συζητώντας είπε: « ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα συγκλίνει με το επίπεδο των βορειοαφρικανικών χωρών και η ελληνική οικονομία θα εξελιχθεί σε παράρτημα και συμπληρωματική της γερμανικής οικονομίας, τις ανάγκες της οποίας θα εξυπηρετεί και στην οποία θα μεταφέρεται το σημαντικότερο τμήμα του παραγόμενου πλούτου». 
Άντε βρε παιδιά και εις ανώτερα. Τι στεναχωριόμαστε σε λίγο δεν θα υπάρχουμε σαν χώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου